By: ct ayusafura muzamil

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 31-Oct-2006 02:46 Email | Share | | Bookmark
Salam Eidulfitri... ^O^

 
Assalamualaikum...

Syawal dah seminggu berlalu, rumah terbuka masih lagi sedia terbuka... dan saya tetap meneruskan perjalanan harian dengan attachment di ICU pula... kemudian, final exam dan segala macam presentation serta assignment, then... BALIK... yeahhh!!! hehehe
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN... diminta halalkan segala ucapan dan perkataan yang kurang enak didengar atau dibaca..

Wassalam...



Saturday, 14-Oct-2006 05:58 Email | Share | | Bookmark
Bantuan Kecemasan... !!!

thechnique of doing it right
me kissing ^_^
for baby, just use 2 fingers..
View all 10 photos...
Assalamualaikum....

Selamat Berpuasa semua... gmbar2 ni dirakam pada minggu pertama Ramadhan... "Basic Skill - Life Support Seminar" dianjurkan selama sehari dgn penglibatan dari yr 3 n yr 2 nursing.... wlaupn masing2 puasa, terpaksa lah bercium2 hari tu..hehehe bukan bercium sesama sendiri, dgn maniqine la... pengetahuan asas dlam prtolongan cemas ni amatlah penting bagi mereka yg terlibat dlam health science...kalo org luar nak blajar dan diiktiraf dgn ilmu ni, maksudnya ade lesen la tuk pertolongan cemas, boleh dpatkan di mana2 pusat yg berkaitan, seluruh M'sia... hihi mcam iklan pulak.. kalo ade yg pernah tahu dan blajar tntang pertolongn cemas ni, pastikan diri anda up to date dgn kaedah2 atau protokol2 yg baru.... sebab benda ni,sentiasa berubah tahun demi tahun for improvement purposes.. petolongan cemas ni, bukan je kat tepi pantai atau kolam renang ke, atau berlaku malapetaka yg besar saje, kat rumah yang kita duduk sekarang ni, pun kemalangan yg memerluan pertolongan cemas boleh terjadi... contohnya budak kecik or baby yg suke masukkan benda dlam mulut.... asal jumpeee je asal masuk... kalo budak tu tercekik, haaa masa ni la pertolongan cemas sgt berguna... kalo nak tunggu kita drive bwa gi klinik, tak psal2 je innalillah on d way... sooo bleh praktikkan life support ni, sblum tunggu bntuan dtg... tpi sebolahya kita tak mahu la perkar ni terjadi kan.. minta dijauhkan.. lagipun, bukn budak kecik je yg boleh tercekik, org tua pun boleh jugak tau.. tercekik gigi palsu...... haaaa jgan gelak... ade kes di hosp sini, pesakit mati akibat tercekik gigi palsu sendiri... kisah benar.. cayolah cakap den.
hummm okla, jumpa lagi... Selamat Sungkei ...



Sunday, 1-Oct-2006 04:16 Email | Share | | Bookmark
Bulan Keberkatan



Assalamualaikum...
Seminggu telah berlalu di bulan Ramadhan... apa yang telah kita lakukan sepanjang seminggu yg sudah? cukup kah amalan? berapa ramai hati orang yang kita sakiti, berapa bnyak dosa kering yang telah kita lakukan (tidak termasuk dosa basah), berapa pula perbelanjaan harian yang berlebih berbanding minggu-minggu sebelumnya... dapat kah kita congak semua itu? gunalah rumus apa sekalipun, sesungguhnya Ramadhan baru seminggu berlalu... jika ada yang terkurang kita tambahkan lagi di minggu-minggu seterusnya, jika ada yang berlebih jimat-jimat lah seadanya....
~~~ ikhlas dari ku buatmu yang sedang membaca ... ^__^

2 hari lepas, saya dan rakan2 dah mula attacment di hspital. 1st week ni, saya ditempatkan di wad kecemasan, A&E or Emergency Department (ED)... dlam wad kecemasan ni, dibahagi lagi kpada 3 zon, MERAH (kritikal), KUNING (tidak kritikal) mknanya boleh tunggu la skejap around a few minutes, tak prlu immediate attention sgt, dan HIJAU (paling tidak kritikal) maknanya, pesakit berkemampuan untuk tunggu dlam tempoh masa yg amat panjang, biasanya 3-4 jam... hari pertama lagi, sya kena kat red zone.. tpi tak bnyk pesakit sgt... relak je... hari kedua, sya di kaunter depan, kaunter dimana pangilan kecemasan dijawab, dan juga kaunter yg pertama sekali pesakit akan jumpe sblum mereka msuk.. disini, pihak bertugas, akan classifykan atau kita pnggil Triage psakit2 ni, samada mereka prlu ke zon hijau, kuning atau merah...

nak dijadikan cerita, saya dpat peluang ikut ambulan keluar.. ingatkan seronok, tpi pening dan rasa nak muntah yg saya dpat... tak bes sbnarnya naik ambulan ni.... psal tingkap dia tinggi, tak nmpak jlan raya... tahan muntah je la sya spanjang jalan tu... kes tak cemas pun, siren pun tak dipsang,... cuma gi amik sorng wanita hmpir bersalin dari klinik sakit puan... 7 month, tpi akak tu, steady je.... tak complain skit contraction pun... dia jlan sndiri masuk ambulan... hhuhu ok la... sampai sini dulu.. slamat menunaikan Ibadah puasa.... dan Selamat Bersungkai... ^__^



Monday, 18-Sep-2006 14:59 Email | Share | | Bookmark
asignment BnW plak... ^__^

 
Assalamualaikum,...
Lama dah tak mengarang kat sini sbnarnye... rindu la plak... recently, kolej anjurkan mcam2 pertandingan sempena merdeka.. ade pertandingan masakan, puisi, Photo Harmoni, (gmbar berkisar tentang kemerdekaan - bertemakan keharmonian) dll.... yang photo harmoni tu, ayu blurrr btol la nak hasilkan gmbar mcam mana... ???? idea kontang sgt ni... dateline dah dekat plak tu... huhuhuhu ade sesapa leh tolong ayu .....? ^__^
kamsahamida ..



Today's entry tuk BnW asignment from borakphoto.. http://borakphoto.fotopages.com . OK gang... nak tgok korang nye lak... dgr nye dah bertambah ramai dah ahli BP ni... bagus bagus.. !!! ~~~ Mari kita memeriahkan industry BP di FP... heehehe ^__^ dan inilah hasil yg tak seberapa dari ayu...

wassalam.





Monday, 4-Sep-2006 07:11 Email | Share | | Bookmark
asignment terlewat... +__0







[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net