By: ct ayusafura muzamil

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Sunday, 26-Feb-2006 16:19 Email | Share | | Bookmark
hmmm...

baby yg jadi mngsa
smpai turn to pinkishhh
org tenat
View all 24 photos...
assalamualaikum....

Pertama sekali, sya dengan bangganya ingin mengumumkan..... SAYA SEORANG STUDENT NURSE(Bachelor in Nursing with Honour) Tahun 2, dari UNIMAS, Sarawak..... heheheheh bukan doktor, bkan nurse even.. i mean, not yet...^_^
hrap semua pertanyan yg tak berjawab hmpir seminggu lalu oleh tetamu2 setia ke fotopage ini, terjawab sudah yer.... sya sekarang posting di Sarawak General Hospital (SGH) selama 2 bulan, sebelum sya dipostingkan ke Hospital Bintulu, for another 6 weeks.... kami di attach pada various ward, for 1st month ni, kat pead dulu la.. lepas tu, baru pegi adult plak.... mingu ni akan jadi mingu yg lebih penat lagi, coz sya ade klas petang, dari kol 5-7... huhuhuhuh sabar yer ayu...aja-aja !! fighting !! semoga ayu dapat bertahan dan kekal bertenaga... semoga Allah permudahkan urusan sya nak menuntut ilmu ni...

ade yg request gmbar kt ward, hmmmm insyaAllah dlam minggu ni... buat msa ni, tonton la dulu adegan2 masa kami praktis mandi baby kt fakulti ni....hmmm....

wassalam...




Tuesday, 21-Feb-2006 11:54 Email | Share | | Bookmark
1st day di wad kanak2...

 
 
 
View all 6 photos...
assalamuaalaikum.....

dah lama tak layan fp ni...sibuk ngan exam pastu tambah lagi dah start posting ni kan.... hehhehe 1st time di attached kan ke wad kanak2 (pead)... dan 1st time jgak jejak kaki ke pead ni.....sya akan attach kt wad ni, dlam masa sebulan dari skarang...morning shif...(7-2)... but need to be in d ward by 6.30am... pastu sebulan lagi ke wad adult plak....hmmm pengalam hari pertama....penaatttttttt la sesangat.... kaki memang kejung bile balik tu...spanjang tu, mana la buleh nak duduk2.... huhuhuhu....bes ke tak kt pead ni??? hmmm bes kalo ade keje nak buat... kalo setakat buat "ward round" aje, tu yg menambah penat tu.... tpi, memang tak bnyak procedure pun yg buleh carry out kt pead ni.... kami byak kene observe aje... n buat case study.....selebihnye.... main2 aje la ngan childrens tu....oh yer... lupelak... ade buat procedure bagi ubat .... gletar jgak tngan bile nak withdraw n pour ubat tu... dah lama tak buat.....tmbah lagi ade staff nurse yg observed n my clinical teacher kt sblah....huhuhu
procedure mandi baby pun tak dpat nak buat kt wad ni psal ni wad surgical....2 minggu lagi akan tukar ke wad medical... kat sana bnyak procedure mandi baby....hehehhe.....

hmmm pic2 ni diambil 2-3 hari yg lepas, on d way nak blik ke kolej dari wisma kt sblah ni...nasib ade bw kamera masa tu... bukan senang nak jmpe sunset yg cun cnggini slalu.... dan pic besar tu sya pling suke coz ade apek naik beskal tetiba lalu dpan kamera....
wassalam.....


Thursday, 16-Feb-2006 12:56 Email | Share | | Bookmark
Digital Camera Magazine

take a look
digi camera mag
2nd Ed... Feb 06
View all 7 photos...
assalamualaikum....

stop dulu citer psal ptptn yg tak kemana tu... huhuhu... ni nak citer psal bnde bes lak.... pagi tdi, jguk fp yg baru update, singgah kat ckgu brahym nye fp..... skali ade barang bes la.... huhuh sya pun ape lagi, bertekad tuk memiliki nye jgak.... waktu lunch, gi mkan kat wisma sbelah ni, alang2 dah kluar tu, cari la skali barang bes ni... ingat kan takde, saje jela gi jnguk2 kat USB book center tu.... sekali, ade la plak... nsib ade bwa pitih lebih ckit... hahah rembat la, without dilly-dallying....barang bes... lagipun tak lerr mahal sngat....wlaupun mhal singgit dari smnnjung... ok la tu.. berbaloi.. gerenti tak nyesal... ^_^...

bile sampai umah, terus lepak kat sofa n baca ngan tekun nye.... huhuh terabai jap lect notes ku.... sabar yer lect notes, nak layan barang bes ni jap......hehehehe... dlam barang bes ni, ade bnyak lagi barang2 bes.....dgn rm 8 (smnnjung), fully colored, big size, bnayk ilmu2 berguna, dari segi how to shot, what to shot, how to edit using PS... etc...yg paling bes, ade tips untuk new DSLR owner... wlaupun sya tak ade dslr, tpi tips2 tu sume amat2la berguna... baru la sya tau camne nak gune ISO... huhuh sblum ni, tau sebut aje.. dia ade ajar, wat is the best way to set ur camera that can be applied for most of d subjek/technique....sbb tngan new user ni, tak brape nak cekap sngt... so dia ajar cara yg paling easy n result pun cantik....dan bynak lagi la...hmmm owhh CD tu... heheh tak sempat nak buka lagi, tpi content dia, edit gmbar gune Phtoshop, etc....

ade global competition kat dlam tu, theme dia winter landskap... hadiah lumayan tuuuu... NIKON D50... huhuhu....my idaman.... tpi peluang zero....mne nak cari winter kat cni...



ha... mission tuk bulan ni... ape lagi... hadiah cam bes gak...tak yah purshase mag ni pun leh join gak... huhuh meh la join reramai.....detail ade kat dlam gmbar tu....
wassalam........



Tuesday, 14-Feb-2006 12:00 Email | Share | | Bookmark
ptptn lagi..... >_<

on d way
bebaik bw..
kang sampai tmpat lain lak kang
View all 16 photos...
Assalamualaikum....

kehadapan anda semua yg masih sudi mnjengah ke laman ini...sekalung terima kasih buat anda.... hmmm hari ni penat sungguh, menguruskan masalah PTPTN... say terpaksa prgi ke New main kampus kt K.Samarahan, yg jauh nye lebih 30 km dari cni... bertolak dari kol 11.... kami diarahkan oleh lect utk pergi ke kampus baru dngan segera.. sbab kat sana ade mesyuarat antara JPA dan student..... lect sya kata, gi kt meeting tu n bincang ngan diorang sbab ptptn dikelolakan oleh JPA.... sya konpius gak memula tu... apehal lak ptptn leh jadi under JPA ni....dah dia insist sgt suruh sya gi gak.... sya gi la... smpai kat sana, mereka kata, pihak mereka tak trlibat pun ngan ptptn ni... ape ceriteee.... eiiiii.... kmudian, kami pun bergerak la ke kampus lama....dah tak bleh nak buat ape2 pun kt sana... kamps lama, at least ade HEP.... huhuhu kebetulan masa tu, dah lunch hr... contact lect kat Kuching, tak dpat2... smntara nak tunggu kol 2 tu, gi la makn2, solat... sempat gi amik gmbar ...heheheheh

lpas dah dpat ckap ngan lect tu, dia kata gi bncang ngan someone kat HEP.... dkt HEP, kami disuruh buat surat lagi skali...... berserta ngan surat sokongan dari dekan dan universiti... tpi, masalah problemnye....ade senior kat cni, dah anta 2 kali dah surat atas msalah yg serupa, dari thun lepas lagi... tapi masih tak dpat jwapan dari ptptn.... eiiiiii... susah la cnggini... dia nak berape tebal surat, bru dia nak layan... in fact, kami bukan nak merayu pun, kesilapan tu dari pihak mereka dari awal2 lagi...

hmm.. gmbar2 ni, masa kami tgh lepak2 smntara tunggu kol 2.... student dari fakulti bisness kot yg mnjaja ni... enjoy je la ekk.... dah penat dah baca sya meluah perasaan kat atas ni....time kasih...

Wassalam.....



Friday, 10-Feb-2006 08:07 Email | Share | | Bookmark
bunga-bungaan

 
assalamualaikum...........

Quote:
KISAH MANGKUK CANTIK,MADU DAN SEHELAI RAMBUT

houri menulis "Suatu ketika, Rasulullah SAW, Abu Bakar, Umar dan
Uthman berkunjung sebagai tetamu ke rumah Ali. Di sana mereka dijamu
oleh Fatimah, puteri Rasululllah SAW sekaligus isteri Ali bin Abi
Thalib. Fatimah menghidangkan untuk mereka semangkuk madu. Ketika
mangkuk itu diletakkan,sehelai rambut jatuh melayang dekat mereka.
Rasulullah SAW segera meminta para sahabatnya untuk membuat
perbandingan terhadap tiga benda tersebut, iaitu mangkuk yang
cantik, madu dan sehelai rambut.

Abu Bakar yang mendapat giliran pertama segera berkata, "iman itu
lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini. Orang yang beriman itu
lebih manis dari madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah dari
meniti sehelai rambut".

Rasulullah SAW tersenyum, lalu menyuruh Umar untuk mengungkapkan
kata-katanya. Umar segera berkata, "kerajaan itu lebih cantik dari
mangkuk yang cantik ini. Rajanya lebih manis dari madu, dan
memerintah dengan adil itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Rasulullah SAW kembali tersenyum, lalu berpaling kepada Uthman
seraya mempersilakannya untuk membuat perbandingan tiga benda di
hadapan mereka. Uthman berkata, "ilmu itu lebih cantik dari madu
yang cantik ini. Orang yang menuntut ilmu itu lebih manis dari madu,
dan beramal dengan ilmu yang dimiliki itu lebih sulit dari meniti
sehelai rambut".

Rasulullah SAW kembali tersenyum kagum mendengar perumpamaan yang
disebutkan para sahabatnya itu. Baginda pun segera mempersilakan Ali
bin Abi Thalib untuk mengungkapkan kata-katanya. Ali berkata, "tamu
itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini. Menjamu tamu itu
lebih manis dari madu, dan membuat tamu senang sampai kembali pulang
ke rumahnya adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Rasulullah SAW segera mempersilakan Fathimah untuk membuat
perbandingan tiga benda di hadapan mereka. Fathimah
berkata, "seorang wanita itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang
cantik. Wanita yang mengenakan purdah itu lebih manis dari madu, dan
mendapatkan seorang wanita yang tidak pernah dilihat orang lain
kecuali muhrimnya lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Setelah mendengarkan perumpamaan dari para sahabatnya, Rasulullah
SAW segera berkata, `seorang yang mendapat taufiq untuk beramal
lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini. Beramal dengan perbuatan
baik itu lebih manis dari madu, dan berbuat amal dengan ikhlas,
lebih sulit dari meniti sehalai rambut."

Malaikat Jibril yang hadir bersama mereka, turut membuat
perumpamaan. "menegakkan tiang-tiang agama itu lebih cantik dari
sebuah mangkuk yang cantik. Menyerahkan diri, harta dan waktu untuk
agama lebih manis dari madu, dan mempertahankan agama sampai akhir
hayat lebih sulit dari meniti sehalai rambut".

Allah SWT membuat perumpamaan dengan firmanNya dalam hadis
Qudsi, "syurgaKu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik itu.
Nikmat syurgaKu itu lebih manis dari madu dan jalan menuju ke
syurgaKu lebih sulit dari meniti sehalai rambut".

Wallahhualam..


wassalam.......



[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net